'Vastgoedrally VS remt af'

Afgelopen maand was Ewoud Swaak - directeur Westplan VS - aan het woord in De Financiële Telegraaf (DFT) over de Amerikaanse huizenmarkt. "De rotte plek waar de kredietcrisis begon, maar ook de eerste voorbode van het beursherstel dat daarop volgde."


"Een belangrijke indicator voor beleggers dus. Inmiddels lijkt de herstelrally in Amerikaanse ’stenen’ weer over het hoogtepunt heen" , aldus DFT.

Huizenprijzen Amerika

DFT bericht dat het merendeel van de economen dit jaar een verdere stijging van de huizenprijzen in Amerika verwacht, maar wel minder sterk dan afgelopen jaar. "Signalen als deze wijzen op consolidatie, de sterke herstelrally lijkt voorbij".

'Beleggers moeten kritisch zijn'
Ewoud Swaak
benadrukte in het artikel dat de prijzen voor vastgoedbeleggingen op dit moment erg hoog zijn en beleggers kritisch moeten zijn. "Te veel
vastgoedbeleggers in Nederland wachten op betere tijden en nemen hun verliezen niet. Door bijvoorbeeld de huren te verlagen. Dat gaat in Nederland onvoldoende snel", aldus Swaak in DFT.

Verlagen van huren
Westplan heeft er tijdens de crisis (in 2009/2010) voor gekozen om in een rap tempo de huren te verlagen. Huurders blijven aan boord, waardoor ook huur blijft ontvangen; een kastroom die essentieel is. Daardoor hebben wij de bezetting tijdens de crisisjaren op 90% weten te houden.


'Amerikaanse Droom'

Westplan verkiest al een tijd huurappartementen boven koopwoningen. De 'Amerikaanse Droom' om een eigen huis te bezitten staat onder druk. Swaak: "Het huizenbezit onder Amerikanen is in vier jaar tijd met 5% afgenomen, op 110 tot 120 miljoen huishoudens is dat een forse daling."

Vooral jonge Amerikanen zoeken hun weg op de huurmarkt. Verschillende redenen spelen hierbij een rol. Zoals de enorme studieschuld die zij eerst moeten aflossen voordat zij een huis kunnen kopen. De keuze voor het huren, in plaats van het bezitten van een huis, wordt dan gemaakt. Lees verder over de Amerikaanse huurmarkt.


Bron: De Financiële Telegraaf


Lees ook het artikel over lessen die Westplan heeft  geleerd van de Amerikaanse (vastgoed)crisis.

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.