Prijs uit Atlanta

"Al enige jaren reikt Ewoud Swaak, onze actieve Nederlandse honorair consul met als standplaats Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia, de Halve Maen Award uit aan mensen die de Nederlands-Amerikaanse relaties bevorderen. De prijs is vernoemd naar het VOC-schip waarmee Henry Hudson in 1609 voor anker ging bij Manhattan", was te lezen in de Telegraaf van 29 november j.l. 


Voor het eerst reikte Swaak de prijs uit in Nederland, aan dansfeest-ondernemer Duncan Stutterheim van ID&T. Stutterheim organiseert sinds 2013 nabij Atlanta het TomorrowWorld-festival. „In 2013 was het een redelijk succes, in 2014 een knallend succes. Hij nam ook Nederlandse leveranciers mee en die gaan nu ook zelfstandig ondernemen in de VS”, vertelde Swaak, die mede-oprichter is van Westplan Investors, dat voor vermogende Nederlanders investeert in woningen in de VS. „We hebben een portefeuille van ongeveer 1 miljard dollar, met 9000 woningen."

Prijswinnaar Duncan Stutterheim tussen de Amerikaanse ambassadeur Timothy Broas (l.) en Simon Smits, directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen.

Prijswinnaar Duncan Stutterheim tussen de Amerikaanse ambassadeur Timothy Broas (l.) en Simon Smits, directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen.
Foto: Rob de Jong


Op de bijeenkomst in het Amsterdamse Concertgebouw werd op initiatief van Swaak meteen Dutch American Heritage Day gevierd, in aanwezigheid van de Amerikaanse ambassadeur Timothy Broas en ondernemers of bestuurders met belangen overzee. Ramon Scheffer, lid van de jury en werkzaam bij consultant Habif, Arogeti & Wynne in Atlanta, had zijn topman Richard Kopelman meegenomen. „Ik ben ook van Nederlandse komaf, maar dat gaat wel ver terug”, zei Kopelman.


Scheffer vertelde dat er in de regio Atlanta nogal wat Nederlanders zijn. „Men zegt zo’n 3000. Philips zit er bijvoorbeeld, en het Amerikaanse hoofdkantoor van het reisconcern BCD van John Fentener van Vlissingen."


Het bedrijf van prijswinnaar Stutterheim is tegenwoordig ook Amerikaans, nadat hij het vorig jaar voor omstreeks 100 miljoen euro verkocht aan dancebedrijf SFX van de Amerikaanse miljardair Robert Sillerman. „We wilden extra investeren, maar in Nederland vonden we niets. Vier jaar geleden deden we een evenement in New York en daar vond Sillerman ons. Een groot festival kost ons 50 miljoen aan investeringen, dat hadden we niet zelf.”

Bron: De Telegraaf

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.