Schade door orkaan verzekerd?

Onlangs tijdens de kwartaallunch in Leiden is er uitvoerig over gesproken. “Wat zijn de gevolgen van een orkaan voor de Westplan portefeuille in de VS?” Een relevante vraag, want Westplan heeft een drietal complexen in Houston waar orkaan Harvey heeft huisgehouden. Daarnaast hebben we een complex in Savannah dat lange tijd op het pad lag van orkaan Irma.

Verzekering
Nu zijn wij, naast de normale opstalverzekering, ook verzekerd voor dit soort natuurrampen. Schade aan gebouwen, maar ook eventuele gemiste huurinkomsten tot een maximum van 12 maanden. Alhoewel we goed verzekerd zijn, was de opluchting groot dat de schade binnen onze portefeuille beperkt is gebleven tot de begane grond van het complex "Harbor View" in Houston. 

Zodra het mogelijk was om de stad in te komen is een crew begonnen met de reparatie van het gebouw om de getroffen woningen weer bewoonbaar te maken. Gezien de omvang van de ramp is het lastig om lokaal mensen en materiaal te mobiliseren. De claim is intussen bij de verzekering ingediend. De overige complexen zijn goed de storm doorgekomen. Uiteraard houdt voorkomen onze voorkeur boven een claim indienen bij de verzekering.

De een z’n brood...
Wat de gevolgen zijn van zo’n verwoestende storm is niet eenvoudig samen te vatten. Natuurlijk hebben Harvey en Irma gevolgen voor de verzekeringspremies de komende jaren en zullen eindbeleggers wellicht wat voorzichtiger complexen aankopen in dit soort gebieden.

Daar tegenover staat dat veel mensen op zoek zijn naar woonruimte in de getroffen gebieden en dat bestaande complexen hiervan zullen profiteren. Dit betekent hogere bezettingen en ook hogere huurprijzen waardoor de cashflow van onze complexen fors zal stijgen. Wij denken aan huurstijgingen van zo’n 5% tot 10%. De hoeveelheid verzekerings- en overheidsgeld dat vrij gaat vallen, zal de komende jaren lokale economieën doen groeien.

Dit zal niet alleen in Houston zijn, maar ook in de omliggende steden waar veel mensen heen zullen trekken. Ook zal het aantal huurwoningen in Houston niet snel toenemen, omdat er geen bouwcapaciteit is. Iedereen is bezig met herstel. Wellicht neemt de krapte verder toe, omdat de overheid nieuwe bouwregels zal uitvaardigen. Hierdoor zal nieuwbouw duurder worden. Kortom, de een z’n dood is de ander zijn brood. Dit geldt zelfs voor steden als Atlanta die ver van de kust afliggen en nu extra aantrekkelijk worden als vestigingsplaats voor nieuwe bedrijven.

Capture

Harbor View in Houston, Texas

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.