Een mooi 2013!

Terugblikken of vooruitkijken? Het eerste is aanzienlijk makkelijker dan het tweede, maar je hebt er eigenlijk weinig aan. Van Westplan mag u verwachten dat we een visie hebben over de markten waarin we actief zijn. Geen lukrake voorspellingen, maar een duidelijk idee bij de ontwikkelingen en de koers die we daarbij moeten varen. De markt voor koopwoningen is over haar dieptepunt heen en zal weer beginnen aan een opmars.


Slecht nieuws voor huurwoningen? Wij denken van niet. De koopmarkt zal niet terug gaan naar het bizarre niveau voor 2007. Bovendien zal het geen zware concurrentie voor huurwoningen geven. Hypotheken zijn voor velen lastig te krijgen en een aanbetaling van 25% is de norm. Bovendien is de verdergaande flexibilisering van de banenmarkt een groot motief om te huren. Nee, het aantrekken van de woningmarkt is juist goed voor de huurmarkt. Het zal de economische groei harder doen stijgen dan thans in de voorspellingen wordt aangenomen. De huizenmarkt is een belangrijke aanjager van de economie. Meer groei betekent meer banen en meer banen betekent meer huurders.

Ook is er sinds 2008 maar een zeer, zeer beperkt aanbod van huurwoningen bijgebouwd en er is sprake van krapte op de huurmarkt. Ruimte voor nieuwbouw, want koopjes zijn niet meer te vinden. Klasse A appartementen kopen beneden de vervangingswaarde is in 2012 voorlopig voor het laatst gebeurd. Wat nu rest zijn oudere complexen op mindere locaties, wellicht beneden nieuwbouwwaarde te koop, maar eigenlijk mag je ze niet vergelijken met nieuwe objecten. Wij vinden ze dus (te) scherp geprijsd. Wij gaan nieuwe huurcomplexen bouwen, genaamd Alta Mira. De eerste zal zelfs dit kwartaal al woningen opleveren, want vroeg in de cyclus is de beste tijd voor ontwikkeling.

Daarnaast zullen we complexen uit onze portefeuille gaan verkopen, met name de wat oudere, daarmee gebruik makend van de hoge koopdrang bij met name institutionele beleggers. Zij mogen niet meer ontwikkelen en gaan daarmee waarschijnlijk de boot voor een deel missen. Het eerste complex is naar alle waarschijnlijkheid ook al dit kwartaal onder contract. Al met al een spannend en veelbelovend begin van 2013!


Door Patrick van Harderwijk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
, directeur Westplan Investors NV.

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.