Singer event 2015

Traditiegetrouw, voor de 13e keer op rij, is volgende maand het museum Singer Laren exclusief geopend voor investeerders van Westplan.

Dit jaar kan het werk van de eerste Hollandse expressionisten bekeken worden. De Bergense school is de eerste expressionistische kunststroming in Nederland. Omstreeks 1910 vestigden de eerste kunstenaars zich in het Noord-Hollandse Bergen.

Geïnspireerd op de denkbeelden van de Franse kubistische schilder Henri le Fauconnier (1881-1946) werd afgerekend met het impressionisme. Vanaf 1914 werkten kunstenaars als Piet van Wijngaerdt, Arnout Colnot, Charley Toorop, Leo Gestel, Elsa Berg, Mommie Schwarz, Wim Schuhmacher, Jaap Weijand, Piet en Matthieu Wiegman er in een gemeenschappelijke stijl.

Ze schilderden portretten, landschappen, stillevens en reisimpressies in hoekige,  krachtig vormen, opgebracht met brede penseelstreken in contrastrijke kleuren.  "De Bergense School ", zoals de groep al snel genoemd werd, was ultramodern en zeer succesvol.

singer laren

Auteur Renée Smithuis publiceerde veelvuldig over het modernisme in Nederland. Zij is dé kenner en verzamelaar van de Bergense School. Een grote schenking van haar collectie Hollands expressionisme aan Singer Laren is de aanleiding voor dit boek en gelijknamige tentoonstelling.

Bergense School. De eerste Hollandse expressionisten loopt van 19 september t/m 29 november 2015.

Kennismaken met Westplan
Mocht u op deze wijze kennis met ons willen maken, kunt u dit kenbaar maken door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Onze vaste relaties krijgen hebben de officiële uitnodiging per post toegestuurd gekregen.

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.