Door Taco Ulrich, directeur Westplan Investors

 “Verloren generatie in VS” kopte de column van Arend Clahsen op 4 juli in het FD. In een helder betoog geeft Clahsen aan dat de huizenmarkt in de VS niet zomaar zal herstellen. Dat we er vanuit moeten gaan dat de huizenprijzen zich gematigd zullen ontwikkelen.


Groeiende studieschuld

De redenatie van Clahsen komt in het kort neer op het volgende. Alhoewel de bescheiden toename van werkgelegenheid een beperkende factor is, is een belangrijkere factor de groeiende studieschuld onder de groep 25 tot 34 jarigen. Deze groep jonge mensen zal eerst hun studielening moeten terug betalen, alvorens zij op de koopwoningmarkt actief worden. Banken financieren hooguit 80% van de aanschafprijs, dus het overige deel zal zelf moeten worden bijgelegd.

Doorverkopen huis
Deze studieschuld vormt -in een recente Westplan presentatie noemde wij al eerder dat deze 1 biljoen dollar (duizend miljard euro) bedraagt- een beperkende factor voor het herstel van de koopwoningmarkt. Het zal voor huizenbezitters lastiger worden het huis door te verkopen aan de jongere generatie. Een scenario dat in de toekomst in Nederland met de invoering van het leenstelsel en beperkte hypotheekmogelijkheden ook denkbaar is.

Verloren generatie een zegen
Hoewel ik het eens ben met de strekking van de column denk ik dat de term "huizenmarkt" onjuist is gekozen. Het heeft namelijk vooral gevolgen voor de koopwoningmarkt. Hoe vervelend de ontwikkelingen ook mogen zijn voor de koopwoningmarkt, de verloren generatie is een zegen voor diegene die investeren in huurwoningen.

 

pdf

Artikel Financieele Dagblad VS

Bron: Het Financieele Dagblad

Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.